Menu
Your Cart

Capaciteit airco berekenen

Kiezen voor een aircosysteem betekent kiezen hoeveel vermogen je nodig hebt. Vooral als je een vast aircosysteem laat installeren, is dit van belang. Je wilt geen apparaat met een te geringe capaciteit voor de ruimte die je wilt climatiseren. Ook een apparaat met een te hoge capaciteit is niet prettig, vanwege de tocht die dan ontstaat (nog afgezien van de hogere kosten). Een goed bedrijf in koudetechniek kan je adviseren, maar je kunt het benodigde vermogen ook redelijk eenvoudig zelf berekenen.

Capaciteit airco berekenen

Een systeem dat te weinig capaciteit heeft stelt al snel teleur en een systeem met te veel overcapaciteit is ook niet handig. Je wilt gewoon een comfortabele leef- of werkplek. Met behulp van de eenvoudige formule hieronder reken je in 3 stappen uit hoeveel ‘aircopower’ je nodig hebt.

Stap 1: de inhoud van de te koelen ruimte

Bereken de inhoud van de ruimte in kubieke meters (lengte x breedte x hoogte). Bijvoorbeeld: je kamer is 6 meter lang, 4 meter breed en 2,5 meter hoog. De berekening wordt dan 6 x 4 x 2,5 = 60 m3.

Stap 2: de vermenigvuldigingsfactor

Al naar gelang de kenmerken van de ruimte, gebruik je een vermenigvuldigingsfactor van 30, 40 of 50. 30 staat voor ruimten die goed geïsoleerd zijn en weinig ramen hebben. Ook zijn hier weinig warmtebronnen aanwezig. Dit is de ruimte die ‘s zomers nog redelijk koel blijft. 40 staat voor ruimten die minder goed geïsoleerd zijn, die veel ramen hebben of waar je veel apparatuur zoals printers en computers gebruikt. De hoogste factor (50) gebruik je voor zolderverdiepingen, ruimten met een plat of schuin dak of ruimten met veel ramen en veel apparatuur. Bij twijfel kies je het best voor de hoogste factor.

Stap 3: vermenigvuldig de inhoud met de factor

Neem nu het getal uit stap 1 en vermenigvuldig dat met de door jou gekozen factor uit stap 2. Bijvoorbeeld: 60 m3 vermenigvuldigd met factor 40 (een gemiddeld warme ruimte) wordt 2400 Watt oftewel 2,4 kW. Om deze ruimte goed te kunnen koelen heb je een aircosysteem met een capaciteit van 2,4 kW nodig. De vuistregel is dus dat je 30 tot 50 Watt koelvermogen per kubieke meter ruimte nodig hebt.

Koelvermogen in BTU

Naast het koelvermogen in kW’s, kom je ook nog weleens de term BTU tegen. Dit staat voor ‘British Thermal Units’. 1 Watt is gelijk aan 3,4121 BTU. Dus 2000 Watt koelvermogen is hetzelfde als ruim 6800 BTU. Veel BTU’s staat dus lekker (en deze meeteenheid wordt daarom vooral bij mobiele airco’s gebruikt), maar stelt in de praktijk niet zo veel voor. 1 BTU komt overeen met de hoeveelheid warmte die nodig is om 1 Engelse pond (0,45 kg) water 1 graad Fahrenheit (0,56°C) in temperatuur te laten stijgen.


 

Er zijn geen producten in deze categorie.