Menu
Your Cart

Waarom airconditioning?

Airconditioning was tot voor kort nog een luxe voor in de auto, op dure kantoren of in de supermarkt om de bederfelijke waar te beschermen. Inmiddels ontdekken ook steeds meer kleine bedrijven en particulieren kennis met het comfort van airconditioning. Wat is airconditioning nou eigenlijk? De naam zegt het eigenlijk al: het is een apparaat dat de lucht (air) conditioneert. Een technisch hulpmiddel dus, dat bepaalde eigenschappen van de lucht om ons heen verandert.

De werking van een airco

Koele lucht naar binnen en warme lucht naar buiten

De meeste mensen denken dan direct aan koeling en dat is ook waar een airco meestal voor wordt gebruikt. Maar een airco kan veel meer dan dat. Verwarmen, om te beginnen. Ook in de koudere maanden kun je veel aan een airco hebben. Veel moderne apparaten hebben een hoge COP-waarde. Dat betekent dat ze met één kW aan energie meerdere kW’s aan warmte kunnen oproepen. Op zo’n energie-efficiënt apparaat (A-label) krijg je dan ook regelmatig een energiesubsidie. (Elders op deze website lees je daar meer over). Een aircosysteem laten draaien voor verwarmen is al snel veel goedkoper dan de ruimte warmstoken op gas.

Naast koelen en verwarmen kun je met een airco (met warmtepomp) de lucht zuiveren, ventileren en ontvochtigen. Dat eerste is handig voor mensen met bepaalde allergieën. Het laatste is bedoeld voor vochtige ruimten. Ook in ons drukkend warme zeeklimaat kun je er veel aan hebben om een ruimte te ontvochtigen. Dat voelt vaak al veel comfortabeler. Ga maar na: 30 graden in Spanje is veel aangenamer dan 30 graden in ons kikkerlandje.

Een goed aircosysteem biedt dus veel meer dan alleen koeling, hoewel dit laatste wel vaak de reden van aanschaf zal zijn. Het gaat erom dat je de ruimte waarin je werkt of woont comfortabeler, leefbaarder maakt. Met airco realiseer je het klimaat waarbij jij je het prettigst voelt. Airco levert gezonde, frisse en schone lucht en voorkomst stofdeeltjes en schimmels in de lucht. Als je in een geconditioneerde ruimte werkt of verblijft, voel je je actiever en prettiger, wat de creativiteit en de productiviteit stimuleert. Of je dus aan het werk bent of met ontspanning bezig bent, een goed aircosysteem helpt je overal meer uit te halen.

Voordelen van airco’s met warmtepomp

Airconditioners volgens het warmtepompprincipe (het merendeel van alle huidige airco’s) bieden naast een prettige, koele werk- en leefomgeving nog een aantal andere voordelen:

  • Goedkope energie (rendement van meer dan 300%)
  • Het stookseizoen kan worden verkort (een airco in de woonkamer kan de cv-ketel ondersteunen of zelfs vervangen)
  • Schone energie (er wordt geen gebruik gemaakt van fossiele brandstof)
  • Meteen warm (een airco met een warmtepomp geeft direct warmte af bij inschakeling)
  • Schone lucht (via de luchtfilters wordt de circulerende lucht continu gezuiverd)

Er zijn verschillende aircosystemen van eenvoudig tot geavanceerd en van heel betaalbaar tot verschrikkelijk duur. Wat voor jou het beste systeem is, 

Er zijn geen producten in deze categorie.